အဝလြန္သူမ်ားတြင္ ေသြးတိုးႏုိင္သည့္ အေျခအေနကို ဖရဲသီး စားျခင္းျဖင့္ ေလ်ာ့နည္းသြားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ယူဆထားသည္။
ဖရဲသီး ပံုမွန္စားျခင္းသည္ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္ျခင္းႏွင့္ ေသြးတိုးျခင္းတို႔ကို ေလ်ာ့ပါးေစႏုိင္မည့္ သဘာဝ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ရပ္အျဖစ္ သုေတသီမ်ားက ယံုၾကည္ယူဆေနေၾကာင္း သိရသည္။ ဖရဲသီးသည္ ေသြးေၾကာမ်ားကို ေႏြးေထြးေစၿပီး ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားအတြင္း သက္ေရာက္လာသည့္ ဖိအားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည္။ အဝလြန္သူမ်ားတြင္ ေသြးတိုးႏုိင္သည့္ အေျခအေနကို ဖရဲသီး စားျခင္းျဖင့္ ေလ်ာ့နည္းသြားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ယူဆထားသည္။ ရာသီဥတု ေအးျမေသာ အခ်ိန္မ်ိဳးတြင္ ေသြးတိုးႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားတတ္ေသာ္လည္း ဖရဲသီးက ေသြးေၾကာမ်ား၏ အပူခ်ိန္ကို ျမွင့္တင္ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးရုတ္တရက္ ထိခိုက္ေဖာက္ျပန္ျခင္းတို႔ကို အတိုင္းအတာ တစ္ရပ္ထိ တားဆီးေပးႏိုင္စြမ္း ရွိေနသည္။
ရာသီဥတု အလြန္ေအးျမေနေသာ အခ်ိန္မ်ိဳးတြင္ပင္ ဖရဲသီးက ေသြးေၾကာမ်ား၏ အပူခ်ိန္ကို သိသိသာသာ တက္လာေအာင္ အားေပးကူညီတတ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေထာက္ခံခဲ့သည္။ ကမာၻတဝွမ္းတြင္ ေသြးတိုးရာမွ ႏွလံုးရုတ္တရက္ ေဖာက္ျပန္ ေသဆံုးမႈမ်ားသည္ ရာသီဥတု ေအးျမေနေသာ အခ်ိန္မ်ိဳးတြင္ ပိုမိုေပါမ်ားေၾကာင္းလည္း သိရွိရသည္။ ရာသီဥတု ေအးျမေသာအခါ ေသြးေၾကာမ်ား စီးဆင္းမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစၿပီး ထိုအခါ ႏွလံုးက ပိုမို၍ အားထည့္ အလုပ္လုပ္ရသည္။ အဓိပၸါယ္အားျဖင့္ လူအမ်ားအတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ ထေဖာက္မႈႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔ ရုတ္တရက္ ႀကံဳဆံုခံစားရရန္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားသြားတတ္သည္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ၊ ဖေလာ္ရီဒါျပည္နယ္ တကၠသိုလ္မွ ပေရာ္ဖက္ဆာ အာတူရို ဖီဂြယ္ရိုအာက “ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ဖရဲသီး ပံုမွန္စားတဲ့အခါ ပင္မေသြးလႊတ္ေၾကာနဲ႔ ႏွလံုးအေပၚကို သက္ေရာက္ေနတဲ့ ဖိအားက သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း အတည္ျပဳႏုိင္ခဲ့ပါတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။ သုေတသီမ်ားသည္ အဝလြန္သည့္ အေျခအေန ရွိေနေသာ သက္လတ္ပိုင္း အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး (၁၃)ဦးတို႔ကို (၁၂)ပတ္ၾကာ ေလ့လာဆန္းစစ္ၿပီး ယခုရလဒ္ကို ေဖာ္ထုတ္ ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ “ဖရဲသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ L-citrullineနဲ႔ L-arginineတုိ႔ဟာ ႏွလံုးရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ဝန္ထုပ္ဝန္ပိုး ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အဓိပၸါယ္ကေတာ့ ႏွလံုးရဲ႕ လႈပ္ရွားမႈေတြဟာ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း သာမန္ထက္ လြယ္ကူေနတတ္ၿပီး အေအးဓာတ္ေၾကာင့္ ႀကံဳရႏုိင္တဲ့ ဖိအားကိုလည္း ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ပါတယ္”ဟုလည္း ေဒါက္တာ ဖီဂြယ္ရိုအာက ရွင္းျပသြားသည္။
Planet Myanmar Network
No comments:
Post a Comment